Protokół z posiedzenia Jury
IV Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Słodki Słoik” 2021
z dnia 13 października 2021 roku.
Konkurs „Słodki słoik” 2021 to czwarta edycja konkursu kulinarnego, skierowanego do mieszkańców powiatu rzeszowskiego, pasjonatów wykonywania przetworów na zimę, w formie potraw zamkniętych w słoikach. W tej edycji do Konkursu zgłoszono 46 różnych przetworów domowych. Są wśród nich przetwory z owoców i warzyw, na słodko, kwaśno i słono, soki, dżemy, konfitury, sałatki, kiszonki, pikle i inne.
Oceny zgłoszonych do Konkursu domowych zimowych przetworów dokonała Komisja w składzie:
- Sylwester Stopyra
- Renata Kunysz
- Ireneusz Śpiewla
- Lidia Hajduk – sekretarz Konkursu.
Przy ocenie produktów Jury posługiwało się następującymi kryteriami:
- spełnieniem wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu,
- ogólnymi cechami potrawy takimi jak smak, zapach, konsystencja, wygląd,
- wykorzystaniem potraw w codziennej diecie,
- szczególnymi elementami dekoracyjnymi i estetyką, oryginalnością i pomysłowością.
Komisja Konkursowa postanowiła nagrodzić następujących uczestników:
W kategorii przetworów z warzyw:
I Miejsce – Kinga Jaskuła za wykonanie sałatki z cukinii oraz sosu pomidorowo-paprykowego,
II Miejsca – Anna Ryczywół za wykonanie pasty paprykowej oraz
Edyta Czach za wykonanie sałatki z ogórków z zielonym pieprzem.
W kategorii przetworów słodkich:
I Miejsce – Rozalia Woźniak za wykonanie fróżeliny z borówki,
II Miejsce – Krystyna Tomaka za wykonanie soku z róży cukrowej,
III Miejsca – Katarzyna Sendera za wykonanie dżemu winogronowego oraz
Marta Szuberla za wykonanie soku z mięty.
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury i Biblioteki w Krasnem wędruje do Doroty Dodolak za wykonanie konfitury z czarnego bzu.
Wszystkim Uczestnikom gratulujemy!
Osoby nagrodzone poinformujemy o sposobie odbioru nagród!
Foto Lidia Hajduk