GOKiB Krasne > Bez kategorii > Rozstrzygnięcie V Gminnego Konkursy Kulinarnego “Słodki Słoik” 2024

Rozstrzygnięcie V Gminnego Konkursy Kulinarnego “Słodki Słoik” 2024

Protokół z posiedzenia Jury
V Gminnego Konkursu Kulinarnego „Słodki Słoik” 2024
z dnia 24 października 202 roku.
„Słodki słoik” 2024 piata edycja konkursu kulinarnego, skierowanego do mieszkańców gminy Krasne, pasjonatów wykonywania przetworów na zimę, w postaci potraw zamkniętych w słoikach. W tej edycji do Konkursu zgłoszono 33 różne przetwory domowe. Są wśród nich przetwory z owoców i warzyw, na słodko, kwaśno
i słono, soki, dżemy, konfitury, sałatki, kiszonki, pikle i inne.
Oceny zgłoszonych do Konkursu domowych zimowych przetworów dokonała Komisja w składzie:
• Anna Maternia
• Renata Kunysz
• Ireneusz Śpiewla
• Lidia Hajduk – sekretarz konkursu.
Przy ocenie produktów Jury posługiwało się następującymi kryteriami:
• spełnieniem wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu,
• ogólnymi cechami potrawy takimi jak smak, zapach, konsystencja, wygląd,
• wykorzystaniem potraw w codziennej diecie,
• szczególnymi elementami dekoracyjnymi i estetyką, oryginalnością i pomysłowością.
Komisja Konkursowa postanowiła nagrodzić następujących uczestników:
GRAND PRIX dla Jadwigi Sęk za wykonanie papryki smażonej
W kategorii: Przetwory niesłodkie
Nagroda dla Wojciecha Gwizdaka za wykonanie gruszek w occie,
Wyróżnienie dla Teresy Nowak za wykonanie sosu do makaronu oraz Anny Ryczywół za wykonanie kiszonych buraków.
W kategorii: Przetwory słodkie
Nagroda dla Magdaleny Tomaki za wykonanie dżemu aroniowo-gruszkowego oraz Małgorzaty Sierżęgi za wykonanie nektaru malinowego,
Wyróżnienie dla Marianny Baryły za wykonanie jabłek smażonych.
Ponadto Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Biblioteki w Krasnem postanowił nagrodzić Ewę Morycz za wykonanie piekielnych ogóreczków.
Wszystkim Uczestnikom gratulujemy!
O sposobie odebrania nagród, poinformujemy.
Opublikowane w:
Articles by
Opublikowano
Skip to content