GOKiB Krasne > Bez kategorii > 18-22.02. Kulinarne Półkolonie – poniedziałek – piątek podsumowanie + filmy!

18-22.02. Kulinarne Półkolonie – poniedziałek – piątek podsumowanie + filmy!

     IRK_3944   Poniedziałek 1 dzień naszej Kulinarnej Półkolonii.
Rozpoczęliśmy od zapoznania się i rozgrzewki. Zapoznaliśmy się z zasadami panującymi u nas i z samymi sobą. Trochę ruchu ciała, trochę ruchu szarych komórek i trochę balonami z farbami! Ogólnie i w szczegółach. O polskiej kuchni quizowo, a o proziakach warsztatowo i praktycznie! Pamiętacie ile składników trzeba do proziaków?
Zgadnijcie jakie potrawy prezentują się na 4 ostatnich zdjęciach!! – odpowiedzi na naszym FACEBOOK
I tak nam minął pierwszy dzień. Ciąg dalszy jutro!

 

Foto. Śp. Irek

IRK_4153   Włoski wtorek czyli pizza – zdrowe jedzenie i włoski teatr! A to wszystko na naszych półkoloniach
Trochę sportu rano, później quizy z panią Anią, zajęcia z panią Marzeną dietetyczką, z panią Lilianą użyliśmy drożdży i oliwek, a z panem Maciejem wcielaliśmy się w postacie z komedii del arte! Aż mi bateria w aparacie wysiadła….
A jutro jedziemy na wycieczkę, zbiórka o 8:00 w naszym budynku.

 

 

   IRK_4405   Środa i środek naszych półkolonii czyli musimy się rozerwać i wyjechać! I wczesnym świtem pojechaliśmy do Muzeum Kultury Szlacheckiej Dworek w Kopytowej. Tam czekały na nas cztery punkty:
1. Warsztaty robienia pierników dekoratywnych czyli niejadalnych ale ozdobie służących!
2. Zwiedzanie Dworku czyli zadanie domowe.. eeeee ktoś pamięta? Jutro sprawdzimy! Miejsce godne polecenia, przemiły i dużo wiedzący właściciel, świetne eksponaty m.in. łóżko hr, Aleksandra Fredry, przeniósł nas do XVIII wieku i polskiego dworu szlacheckiego.3.
3. Warsztaty ceramiczne czyli każden jeden miskę zrobić musiał i chciał!
4. I… obiad
Dziękujemy za wytrwałość naszym podopiecznym a Gospodarzom za twórcze, ciepłe i inspirujące przyjęcie.

 

 

Miejsce godne polecenia i konieczne do odwiedzenia!!

Foto Śp. Irek

   IRK_4705   Kαλημέρα! Dzień Dobry w czwartek! Jesteśmy w Grecji Dziś królowała kuchnia grecka, z kucharzem wychowanym w Grecji, język grecki, taniec Zorba i Król Midas i jego uczta zamieniona w złote wytwory z gliny! Na koniec podsumowanie – plakaty z krajami i ich różnorodnością kulinarną! Rozwiązaliśmy też krzyżówkę w Bibliotece Publicznej i odbyliśmy lekcję o kuchni w literaturze dziecięcej.
Σας ευχαριστώ και σας βλέπω!

 

   IRK_4974      Piątek, piąteczek, piątunio czyli ostatni dzień Kulinarnych Podróży podczas naszych półkolonii!
Dziś kończyliśmy nasze mapy, później podzieleni na grupy tworzyliśmy Opowieści Kulturalno-Kulinarno-Przygodowe. Następnie nieco ruchu czyli skakać każdy może. No, tutaj – każdy chciał :). Później film, obiad i bal przebierańców a na koniec pasowanie na Kuchcika :) i rozdanie Dyplomów!
Szybko zleciało, prawdaż? Ech… jeszcze dojadą miski ceramiczne zrobione na warsztatach w Kopytowej, damy znać!

Dziękujemy naszym podopiecznym za wytrwałość i wspólnie spędzony aktywnie czas!

Dziękuję pani kierownik wypoczynku Lidii, paniom instruktorkom Lilianie, Annie, Irenie oraz panu Maciejowi, nieocenionej pani Edycie, naszym zaproszonym gościom, którzy urozmaicili ten feryjny czas!

Foto Śp. Irek oraz Wiktor Berłowski!!

Skip to content